Groot schoolproject 2017, persbericht

Directiehomepage en sidebar, nieuws

Altijd al alles willen weten van muziek, kinderen en boeken? Kom dan naar de speciale voorstelling van de openbare Jenaplanschool de Carrousel. Deze muzikale basisschool presenteert op 10 april de voorstelling Het Boekennootje in de Goudse Schouwburg.

Wat hebben de jaren 60, Victoria en de viool en zelfgemaakte muziekinstrumenten eigenlijk met elkaar te maken? Dat wordt maandag 10 april pas echt duidelijk tijdens de ‘grande finale’ van het  Grote School Project van basisschool de Carrousel.  Drie weken lang hebben leerlingen van alle bouwen, leerkrachten en ouders hard gewerkt aan een bijzondere voorstelling waar alle muzikale elementen samenkomen.

Wat is Jenaplan ook alweer? Dit onderwijs is in het Duitse Jena in de jaren 20 van de vorige eeuw door Peter Petersen ontwikkeld. Kinderen zijn net als de leerkrachten en ouders deel van de samenleving en samen zetten ze zich in voor de opvoeding en ontwikkeling van de leerlingen. De leerstof van de kinderen komt zoveel als mogelijk uit de leefwereld van de kinderen en de maatschappij. Kinderen leren bovendien niet alleen van ouderen maar vooral van elkaar.

Deze elementen zijn ook terug te vinden in het Grote School Project. Een klein voorbeeld: De kinderen staan straks allemaal op het podium van de Goudse Schouwburg. Dat is niet alleen een onvergetelijke gebeurtenis, maar ook heel leerzaam. De leerlingen leren presenteren, luisteren, muziek maken en jong en oud helpt elkaar.

Nog een ander voorbeeld: de kaartverkoop ligt geheel in de handen van de kinderen. Ze leren niet alleen praktisch rekenen, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor een goede kasvoering en samenwerken. We weten allemaal: dat is heel belangrijk voor je toekomst. Daarnaast maken kinderen, leraren en ouders samen kostuums en decor en do-it-yourself-instrumenten die gebruikt worden tijdens de eindpresentatie in de schouwburg.